Bellen Contact

Het historische centrum

Stijlvolle woningen
Op het eerste gezicht is het historische centrum van Soignies de majestueuze collegiale kerk. Maar als je beter kijkt, verbergen de straten en steegjes veel erfgoedschatten. Hier en daar hoef je alleen maar omhoog te kijken om buitengewone vintage gevels te ontdekken die getuigen van het rijke verleden van de stad Saint-Vincent. Ontdek dankzij deze sporen die vaak in steen zijn getekend, de verschillende stadia van de geschiedenis van de burgerlijke architectuur in Soignies.

Een must om te zien
Het gemeentelijk VVV-kantoor biedt twee routes (1u30 en 2u00) om de vintage gevels te ontdekken.
Een praktische en rijk geïllustreerde brochure ligt voor u klaar bij de VVV. Er kunnen ook rondleidingen worden georganiseerd.

De collegiale kerk van Saint-Vincent - juweel van romaanse kunst
Soignies, een stad van middeleeuwse oorsprong, leefde bijna negen eeuwen in de tijd van de kanunniken van Saint-Vincent, die er rond het jaar 1000 een imposante collegiale kerk bouwden.De primitieve romaanse stijl, de gepatineerde puinstenen muren en twee enorme torens met daarop hooghartige torenspitsen geven het gebouw kracht, majesteit en elegantie. De meubels in barokstijl (preekstoel, kraampjes, lambrisering) zullen u versteld doen staan. U kunt ook een 14e-eeuwse Madonna met Kind en een 15e-eeuwse graflegging bewonderen, geklasseerd als "Trésor de la Fédération Wallonie Bruxelles". In de kloostertuin kunt u regelmatig naar beiaardconcerten komen luisteren.

Rondleiding op aanvraag
Prijs : 40 € / groep (maximaal 28 personen)

Informatie
De heer Jacques Deveseleer, curator
Rue des Orphelins, 6 in 7060 Soignies
Telefoon : +32 (0) 476 / 22.18.10
E-mail : j.deveseleer@skynet.be

Het Chapter Museum
Het museum, genesteld tegen de collegiale kerk, brengt de schat van de kanunniken tot leven (11e - 18e eeuw). Het herbergt talrijke collecties: schilderijen, sculpturen van hout en steen, werken van goudsmid, liturgische ornamenten en meer.

Bezoek:
Open van Pinksteren tot Open Monumentendagen elke zondag en feestdagen van 14.00 tot 18.00 uur.
Prijzen :
Volwassenen: € 2
Studenten: € 1
Kinderen onder de 12 jaar: gratis
Begeleide groepsreis: € 30 / gids + € 1 per persoon
Informatie:
De heer Jacques Deveseleer
Rue des Orphelins, 6
7060 Soignies
Telefoon : +32 (0) 67 / 33.12.10
+32 (0) 476 / 22.18.10
E-mail : j.deveseleer@skynet.be

Ook te zien
Kerken en kapellen zijn bijzonder talrijk en oud. Enkele zijn het bewonderen waard.

Kapellen
Op het grondgebied van Soignies zijn talrijke kapellen van blauwe steen te vinden. Ontdek ze tijdens een fietstocht door onze prachtige natuur!

De kerk van de Heilige Maagd in Chaussée-Notre-Dame
Monumentaal monument, deze gotische kerk heeft een raamwerk dat dateert uit de 13e eeuw. Geopend van juni tot september. Zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur

Saint-Martin kerk in Horrues
Deze prachtige landelijke kerk, gebouwd in de 12e en 13e eeuw, is een parel van romaanse kunst. De ingang in gotische stijl is versierd met twee justitiële leeuwen. Het interieur bestaat uit een drievoudig schip zonder transept.

De oude begraafplaats en zijn museum
In het hart van de oude begraafplaats, nu een openbaar park, staat een kapel uit de 12e en 17e eeuw, die in 1896 door de plaatselijke kring van geschiedenis en archeologie als museum werd toegewezen. De rijke en diverse collecties dompelen de voorbijganger onder in de geschiedenis van Sonégien.

Informatie:
Koninklijke kring voor geschiedenis en archeologie van het kanton Soignies Henry Leroystraat 23
E-mail : florence.matteazzi@gmail.com
Telefoon : +32 (0) 486 / 29.30.05

De muren
Het was in 1365 dat de agglomeratie, gevormd rond de collegiale kerk door de huizen van de kanunniken en "bourgeois" van Soignies, werd omgeven door een versterkte muur. Deze omsloten ruimte heeft de vorm van een bijna perfecte cirkel, waarvan het middelpunt samenvalt met de collegiale kerk.Het is eerst gemaakt van dijken die worden begrensd door ondergelopen sloten. Deze set vormt rondom de stad een verdedigingsring van vijftig meter breed. In de volgende eeuw maken muren en torens dit arrangement compleet. Deze vesting werd in 1677 ontmanteld. De sporen van de omheining blijven echter zeer aanwezig, met name in de voortzetting van de straten en lanen die het bijna volledige circuit van de wallen vormen (plaats van het spel van Balle, Nieuwstraat, Rempart Legros, boulevard en Rempart van de oude begraafplaats).

De boogschutters van Sainte-Christine
De oorsprong van de koninklijke vereniging van boogschutters Sainte-Christine, bekend als Le Bon Vouloir, gaat terug tot 1416. Het speelde voor het eerst een militaire rol bij de verdediging van de stad, ook al schijnen de boogschutters van Soignies niet te hebben deelgenomen aan gevechten. Boogschutters en kruisboogschutters bewaakten de stadspoorten. Zij woonden onder bepaalde omstandigheden processies bij, hielpen bij het handhaven van de orde in de stad en speelden een bijzonder belangrijke rol bij alarm of belegering.Later, wanneer de boog niet langer effectief genoeg wordt als wapen, wordt het doel van de broederschap sociaal en recreatief. Dit gezelschap, gehuisvest in het ""Maison des Archers"", gelegen in de wallen van de Nieuwstraat, is nog steeds zeer actief en beoefent regelmatig boogschieten.

Plan en bezoek :
Nieuwstraat 12
Openbare schietpartij : zaterdag van 13.30 uur tot 18.00 uur
Rondleidingen op de site en het museum zijn mogelijk op afspraak.

Informatie:
Meneer Pascal Cools
Telefoon : +32 (0) 473 / 65.33.62