Bellen Contact

Grote evenementen

Pinksteren

De Grand Tour

Pinkstermaandag is een grote dag in Soignies, gekenmerkt door de Tour Saint-Vincent en zijn historische processie. Deze gebedswandeling door de stad dateert uit minstens 1262 en de route beslaat iets meer dan 10 km. Vanaf 6 uur worden de reliekschrijnen gedragen en begeleid door de confraters van Sint-Vincentius en de pelgrims, van kapel tot kapel. Deze bevatten de beenderen van Saint Vincent (die in de 7e eeuw een abdij stichtte in Soignies), zijn vrouw Saint Waudru en twee van hun vier kinderen: Saint Landry en Saint Madelberte.

De historische processie

Aan het einde van de Grand Tour begint de historische processie, waarbij de terugkeer van de heilige relikwieën naar de stad wordt gevierd. Een groot publiek ziet ervoor een historische fresco-parade met duizend figuranten, waaronder 15 muziekgroepen en honderd ruiters. De evocatie beslaat verschillende periodes, van de oprichting van Soignies tot heden. In 2021 vierde de processie zoals die vandaag wordt gezien haar 100-jarig jubileum.

Een must om te zien
Elke Pinksterdag vanaf 20u biedt de stad Soignies gratis concerten op de Grote Markt. Soignies heeft reeds Suarez, Michel Fugain, Sinsémilia, Renan Luce, ... mogen verwelkomen.

Agrarische show

Al meer dan 70 jaar komt de stad Soignies elke laatste zondag van juni tot leven ter gelegenheid van de landbouwbeurs. Deze dag van ontmoeting met de agrarische wereld is inmiddels een onmisbaar gezinsuitje geworden. Vanaf 9.00 uur wordt er een boerenmarkt georganiseerd. Daarna volgen wedstrijden voor runderen, varkens en paarden. Een ""Blanc Bleu Belge"" catering vindt plaats onder een feesttent om 12.00 uur.

Augustus in scherven

Een groot puur Sonégien cultureel evenement, augustus vindt in uitbarstingen plaats op de laatste zaterdag van augustus van elk jaar. Zo organiseert dit gratis en multidisciplinaire multifestival sinds 2005 op Place van Zeeland en Place Verte verschillende activiteiten zoals twintig shows, concerten, een kinderdorp, een wereldmarkt en smaken, en nog veel meer.Grote namen als Arno, Puggy, Ozarkhenry, Babylon Circus, hooverphonic en La Grande Sophie hebben met name opgetreden op de Sonnegiaanse podia.

Een must om te zien
August en éclats, een familiefestival bij uitstek, biedt een dorp dat exclusief bedoeld is voor kinderen waar allerlei soorten vermaak op hen wacht!

Simpelourd

De Simpélourd-festiviteiten beginnen aan de vooravond van de derde zondag van oktober. Om 19.15 uur verliet de zogenaamde Simpélourd het station van Soignies, alsof hij terugkeerde van een reis, en werd begroet door de autoriteiten en de grote menigte. Hij klimt dan in een paardenkoets en deelt een handvol karabibi's uit, deze sappige Sonegiaanse babeluttes. Brassbands, gilles, majorettes en andere folkloristische groepen, evenals de reuzen Dudule en Joséphine vergezeld door hun dochter Charlotte, begeleiden Simpélourd door de stad om hem vervolgens naar het balkon van het stadhuis te leiden.Gebruikmakend van de onoplettendheid van de toeschouwers trok Simpélourd zich terug en werd vervangen door een etalagepop die de volgende drie dagen tentoongesteld zou blijven, totdat hij dinsdagavond werd verbrand. Hij wordt naar de galg geleid waar hij wordt gehangen, gedrenkt in benzine en uiteindelijk verbrand.

De legende

Er bestaan verschillende versies over de oorsprong van het personage Mononk Simpélourd. De meest waarschijnlijke is die van een Sonégien, in de steek gelaten door zijn vrouw, die wraak wilde nemen op zijn amismoquists. Hij nodigde hen uit voor het avondeten, maar verving de hamschotel door een smakelijk stuk geverfd hout. Om hem te straffen voor deze stomme grap, droegen ze de beeltenis van de grappenmaker door de hele stad. Symbool van volksvreugde, staat een standbeeld van Simpélourd nu voor het stadhuis.

De Féeries

Voor de meest magische tijd van het jaar trekt Soignies zijn lichtkledij aan ter gelegenheid van de Féeries die elk derde weekend van december plaatsvinden. Op het programma: kerstmarkt, straatanimatie en kerstparade.

kerstmarkt

De pleinen van Verte en Van Zeeland verwelkomen een zestigtal dechalets voor een weekend - de mooiste kerstmarkt van de regio!

Een must om te zien

De kerstparade

Op Fairy Sunday vanaf 17.00 uur trekt een grote kerstparade door de straten van de stad. Een magische show die je niet mag missen!