Bellen Contact

De blauwe steen

De blauwe steen
In Soignies leven we al honderden jaren op het ritme van de Blauwe Steen. Hier industrie, erfgoed, cultuur: alles draait om deze steen ook wel "klein graniet" genoemd. De formatie dateert van 345 miljoen jaar geleden! In die tijd lag Soignies aan de kust. Het subtropische klimaat, het heldere, warme en ondiepe water, de gunstige koraalconfiguratie voor crinoiden en de overvloed aan onderwaterfauna maken de regio tot een gunstige plaats voor de vorming van blauwe steen.

Al meer dan 125 jaar wordt Blauwe Steen gewonnen uit de verschillende steengroeven die Soignies omringen. Het mineraal heeft de stad internationaal bekend gemaakt, tegenwoordig het Europese Centrum voor Blauwe Steen.

Een must see
Regelmatig organiseert het Gemeentelijk VVV-kantoor rondleidingen door actieve steengroeven. Een uniek industrieel erfgoed om absoluut te ontdekken!

Info op +32 (0) 67 / 34.73.76

Goed om te weten
Blue Stone is een compacte kalksteen waarvan de fossielen zijn gecementeerd door microkristallijne calciet dat koolstofkorrels bevat, waardoor het gesteente zijn blauwzwarte uiterlijk krijgt. Zijn technische eigenschappen (lage porositeit, niet bevriezen, hoge weerstand tegen samendrukking) en zijn esthetische diversiteit maken het een materiaal bij uitstek in alle bouwsectoren.

La Grande Carrière Wincqz - De Stenen Paal
De Pôle de la pierre, geïnstalleerd op de geklasseerde site van de Grande Carrière Wincqz, is een opleidingscentrum voor steenhandel (van winning tot restauratie, inclusief snijden, graveren, beeldhouwen) dat traditie en overdracht van knowhow combineert met recente technologische innovaties.
Deze volledig gerestaureerde site is van groot erfgoedbelang en getuigt van het verleden van deze industrie, waarvan de ontwikkeling teruggaat tot het midden van de 19e eeuw.

Informatie :
Stenen paal
Rue Mademoiselle Hanicq, 30
7060 Zinnies
Tel : +32 (0) 67 / 41.12.60
E-mail : infopoledelapierre@awap.be

Goed om te weten :
P.-J. Wincqz, een visionaire carrièrebaas, ontwikkelde het hoofdkantoor van zijn bedrijf vanaf het midden van de 19e eeuw door er prestigieuze gebouwen te bouwen en deze uit te rusten met geavanceerde technologieën. La Grande Carrière presenteert een compleet industrieel complex met kantoren, een zagerij, een smederij, een timmerwerk en een lierpaviljoen.

Ook te ontdekken:
Het Gemeentelijk VVV-kantoor biedt u een circuit om te voet of met de fiets te ontdekken in de voetsporen van de Blauwe Steen.
Info : 067 / 34.73.76

De internationale bijeenkomsten van beelden van Blauwe Steen:
Om de 3 jaar komen beeldhouwers van over de hele wereld samen in Soignies voor de internationale bijeenkomsten van monumentale beeldhouwkunst van Pierre Bleue. Uitgaande van blokken steen met een gewicht van enkele tonnen, worden enkele van de meest ongewone werken geboren, onder de verbaasde ogen van voorbijgangers.

Informatie :
www.sculptures-monumentales.be

Bezoek aan de musea van het Art Center
Aan de voet van de collegiale kerk van Saint-Vincent verwelkomen de musea van het Art Center u in een seculier gebouw dat op zich al een omweg waard is.
Amateur van authenticiteit? Ontdek eerst de oude Bourdeaux-apotheek. Functioneel tot 1968, de tijd heeft stilgestaan. In deze intacte apotheek dompelen flesjes, doosjes en instrumenten je onder in de sfeer van weleer.
Een verdieping lager dompel je onder in de wereld van blauwe steen en zijn oorsprong. Klein charmant museum, het documentatiecentrum van de blauwe steen herbergt een verzameling mineralen en fossielen waarmee bezoekers het natuurlijke materiaal en de vorming ervan kunnen leren kennen die 350 miljoen jaar oud is. De werktuigen en de reconstructie van het afdak van een steenhouwer herinneren aan de werkomstandigheden van de 19e en het begin van de 20e eeuw. De prachtige tuin herbergt de werken van beeldhouwers.

Bezoeken:
Gratis woensdag van 14u tot 16u en donderdag van 9u30 tot 12u. Neem contact op met het Gemeenschappelijk Bureau voor Toerisme op +32 (0) 67/34 73 76.